VASKER DU HÅRET RIKTIG?

 

Som frisør opplever jeg ofte at kunder kommer inn med et hår som er kjempe tørt, eller veldig skadet. Kunden er som regel fullt klar over dette, og har bestilt en hår og hodebunnskur. Det som er dumt er at jeg ikke er noen magiker, selv om jeg gjerne skulle ønske det. Det finnes ingen mirakelkur, men jeg kan hjelpe deg til å hjelpe deg selv. Det store spørsmålet blir da; vasker du håret riktig?

Dette innlegget dedikerer jeg hovedsaklig til dere som vil ha litt lengde på håret eller dere som har hodebunnsproblemer. Det er ingenting jeg syntes er verre enn å se jenter (eller gutter) med et hår som burde vært klippet for et halvt år siden. Hvorfor skal man på død å liv ha langt hår? I de fleste tilfeller så ville det faktisk passet bedre med en kortere frisyre. Hvis du likevel vil ha langt hår, så vær flink og pleie håret ditt godt. Når det gjelder hodebunnsproblemer så vet jeg selv hvor irriterende det er å få fett hår, så jeg håper dette innlegget kan hjelpe noen av dere!

Et spørsmål jeg ofte blir stilt i salongen er; hvor ofte skal man egentlig vaske håret? Å svare på det kan være utfordrende, fordi det er så veldig individuelt. Det er ofte lettere å forklare hva som faktisk skjer med hodebunnen når man vasker den, og hvorfor vi gjør det. Da kan man selv finne ut hva som er best. Hvor ofte man bør vaske håret avhenger av noen faktorer; hvilken hårtype man har, hvor stor fettproduksjon man har eller av estetiske preferanser, altså hvor lenge man selv føler at det er greit å gå uten en hårvask.

          

Det som er greit å vite, er at fettet som talgkjertlene skiller ut, beskytter hodebunnen. Den oljen du ser i hodebunnen når du har fett hår har en verdi, den skal smøre huden slik at du ikke får tørr hodebunn, flass eller eksem. Hvis du vasker bort denne oljen hele tiden så får ikke huden nok fuktighet. Du øker talgproduksjonen med hyppig vask, så det virker litt mot sin hensikt hvis du vasker håret hver dag. Da vil du letter få fett hår, fordi kroppen sier i fra.

På en annen side er det ikke bra å vaske håret for sjeldent heller. Hårvasken er til for å fjerne forurensning, stylingprodukter og andre bakterier som fester seg i håret. Det vil ikke holde med å kun skylle håret i varmt vann, samme som at det ikke holder å skylle hendene i varmt vann etter ett dobesøk. Derfor er det viktig å finne en mellomting, som alt annet her i livet.

Som hovedregel så pleier jeg å si at en hårvask 2 ganger i uken bør holde. Men ingen regel uten unntak, hvis man for eksempel trener veldig mye kan det være lurt å vaske det oftere. Jeg er en av dem, så jeg pleier å si til meg selv at det er bedre å vente en ekstra dag og heller ta seg tid til å vaske skikkelig når man først skal gjøre det. Hvis du er en av dem som tenker at det kan være lurt å trappe ned på antall hårvask i uken, så gi forsøket to-tre uker før du gir opp. Hodebunnen trenger en tilvenningsperiode.

Mitt første og viktigste råd er; bruk produkter som er tilpasset deg, din hodebunn og ditt hår! Det vil si at du mest sansnynlig ikke kan dele hårproduktene dine med resten av familien. Alle har sitt problemområde, så snakk med frisøren din og finn produkter som passer til deg.

          

Hvis du per dags dato ikke bruker frisørprodukter, og lommeboka forteller deg at produkter fra matbutikken duger, så hils fra meg å si at han tar feil. Kjøp heller litt over tid, start gjerne med sjampo og balsam. Ett poeng er at man bruker mye mindre produkt ved kjøp av en frisørsjampo, slik at flasken holder lengre. Grunnen til det er at flasker kjøpt i matbutikken ofte inneholder mer vann, og mye mer silikon. Silikon er et stoff som nesten alle sjampoer inneholder, det er det som gir håret glans. (finnes mye på markedet som er fri for silikoner og parabener) Men her er det altså tatt i bruk alt for store mengder. Man skal være litt forsiktig med dette, for noen typer silikoner kan kapsle inn hår og hodebunn, som igjen kan føre til irritasjon i hodebunnen og i aller verste tilfelle håravfall.

En annen veldig vanlig «feil» som mange gjør, er at de bruker samme type produkter hele året. Når flasken på badet er tom, trenger sannsynligvis håret ditt en annen type pleie. Her er det viktig å ha en god dialog med frisøren din. Det er for eksempel årstiden som kan ha noe å si, på vinteren har de fleste tørrere hår enn på sommeren. Eller håret ditt kan ha vært gjennom en stor fargeforandring, da vil du ha andre behov, samme hvis du har byttet frisyre.

Tips til hårvasken:

  • Ha fokus på at du skal vaske hodebunnen, spesielt hvis du har et hodebunnsproblem som fet hodebunn eller flass. I slike tilfeller så kan du gjerne la shampoen sitte i et par minutter. Masser godt, det er bra for blodsirkulasjonen.

  • Pass på at du har væter håret ditt godt nok, hele hodebunnen skal være gjennomvåt. Hvis du ikke gjør dette så vil du få flekker på hodet som ikke blir vasket godt nok.

  • Det er ikke mengden produkt du bruker som avgjør hvor rent håret ditt blir, fordel godt.

  • Og sist men ikke minst, skyll tilstrekkelig. Hvis det blir liggende produkt i håret så kan du lettere utvikle allergier, samt at håret fortere virker fett.

 

  • Husk at når håret er vått, så tåler det mindre før det ryker. Så vær forsiktig hvis du må gre håret, helst vent til det er tørt.

  • Ikke la håret tørke i et  håndkle eller i en strikk

  • Det er heller ikke anbefalt å sove med vått hår så ofte, spesielt hvis du har tykt hår. Det er viktig at hodebunnen får puste, og hvis den er utsatt for stadig fuktige forhold kan man utvikle for eksempel sopp eller fet flass.

Når det gjelder bruken av de forskjellige produktene på markedet så er det store forskjeller. Noen kurer skal man ha i håret i 15 minutter mens andre i 10 minutter. Noen ganger er man nødt til å bruke balsam etter kur, andre ganger ikke. Når du får en konsultasjon av frisøren din vil han eller hun fortelle deg alt du trenger å vite.

Håper innlegget var til nytte, still gjerne spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på :)

       - Oda

#hår #hårpleie #frisørprodukter #hårtips #hårvasken 

 

2 kommentarer

Danian. Gutteblogger

09.08.2017 kl.18:50

Masse fint tips her

Tusen takk

Triple Reflection

09.08.2017 kl.19:00

Danian. Gutteblogger: så hyggelig med tilbakemelding, tusen takk :)

Skriv en ny kommentar

Triple Reflection

Triple Reflection

24, Skedsmo

Vi skriver om mote, hår, sminke og hverdager for å inspirere og dele erfaringer. Du kan kontakte oss på 3reflect@gmail.com ellers heter vi TRIPLE REFLECTION på alle medier.

Kategorier

Arkiv

hits